Stop! - blog over scheiden

Iedereen met kinderen zal het vaak zeggen: Hou op! Stop met kibbelen, stop met rommel maken, stop met achter elkaar aanrennen, hou op, hou op, hou op! En dan verwachten we ook dat ze luisteren en daadwerkelijk stoppen. 

Als ouders gaan scheiden verwachten kinderen ook dat ouders ophouden. Ophouden met elkaar zwart maken, ophouden met ruziën, ophouden met boos zijn…. Hou op!

Iedere echtscheiding levert stress op. Zowel voor ouders als voor de  betrokken kinderen. Het IS ook niet wat je als ouder als verwachting had toen je verliefd was, toen je ging samenwonen, toen je samen kinderen kreeg. Maar soms gebeuren er te veel dingen waardoor scheiden toch de beste optie is.

Als je gaat scheiden, zorg er dan voor dat je kinderen zo weinig mogelijk ‘hou op’-momenten hebben! Als kinderen veel van deze momenten hebben dan zullen ze namelijk niet meer écht met je praten, zullen ze zich eerder verantwoordelijk voelen voor jullie scheiding, zullen ze tegen allebei de ouders zeggen wat zij willen horen en worden ze ten onrechte betrokken in jullie volwassen conflict.

Hoe zorg je voor zo min mogelijk ´hou op’- momenten voor de kinderen?

Een goed idee is om je scheiding zakelijk te bekijken. Hoe lang je ook gescheiden bent, je hébt een geschiedenis samen, je hebt een bepaalde manier van communiceren, je kent de ander door en door. Je zal los moeten komen van de nare kanten van dit gedeeld verleden en vooruit moeten kijken. Als we het zakelijk bekijken moet je als co-ouders je kernactiviteit centraal stellen: dat zijn de kinderen. Dit bekent niet dat je ze alles moet geven of moet toestaan, wel dat je op zijn minst de volgende regels hebt in het contact met je ex:

 

·         Onze kinderen staan altijd centraal! 

·         Jullie geschiedenis is, en blijft geschiedenis 

·         Blijf respectvol naar elkaar 

·         Het is prima om het over kleine zaken oneens te zijn en

       daarover andere regels te hebben 

·         Bijt liever op je tong dan in oude issues verzeild te raken


Als je ex jou een verwijt maakt of op een manier communiceert die jou irriteert, besef dan dat je een keuze hebt hoe je reageert. Je kan niet bepalen hoe jouw ex communiceert, je kan wel bepalen hoe jij reageert! Probeer altijd zo te reageren dat de spanning voor de kinderen zo klein mogelijk is. In plaats van meteen een (boze) reactie terug te geven, kan je:

 

·         De tijd nemen om te bedenken hoe je wilt reageren. Even afstand nemen vóór je reageert is altijd goed.

·         Als je reageert doe dit dan met respect en altijd in het belang van de kinderen.

·         Hoor de argumenten van de ander aan en probeer beide kanten te zien. Het is verleidelijk om gelijk te willen krijgen, maar dit maakt de situatie nooit beter.

Als je boos blijft na contact met je ex, zorg dat je het ergens anders ventileert dan bij jullie kinderen. Elke opmerking over de andere ouder zal negatieve gevoelens bij de kinderen geven en dat is het laatste dat je als ouder wil. Het maakt niet uit wie er gelijk heeft, het maakt uit dat je kinderen zo min mogelijk ‘hou op’-momenten hebben na een scheiding.

Papa is papa en mama is mama: de twee belangrijkste mensen in een kinderleven!