Worstelen

’Mijn kind worstelt’ zeggen veel ouders.

Ze worstelen op school, met vriendjes, leraren, met broertje en zusjes, met verwachtingen, en ze worstelen ook met hun ouders. En dat doet de ouders verdriet. Tenslotte wil je je kind eigenlijk de hele tijd gelukkig en zonder worstelingen door het leven zien huppelen.

Worstelingen zijn echter nodig in het leven van je kind. Nodig om te leren hoe je problemen aanpakt, hoe je in het leven wil staan, hoe je opkomt voor jezelf, om te waarderen als iets lukt.

Als ouder moet je je kinderen leren zelfstandig te worden, en dat wordt een kind niet als alles voor hem gedaan en opgelost wordt. Dus:

·         Besef dat worstelen noodzakelijk is.

·         Bedenk dat iets nieuws leren gemiddeld genomen 3x zoveel tijd kost.

·         Geef je kind de ruimte om te oefenen.

·         Gun je kind de ruimte om fouten te maken.

·         Ben er steeds op de achtergrond als je kind je nodig heeft en probeer je kind zelf oplossingen te laten bedenken.

Zo wordt een kind sterk genoeg om zijn eigen problemen op te lossen. Tegenslag en verdriet heeft je kind nodig om te leren dat hij op zichzelf kan vertrouwen. Zo ontwikkelen kinderen zelfvertrouwen. Als een kind steeds leert dat hij problemen zelf kan oplossen, dan wordt hij weerbaar.

En dat is tenslotte wat alle ouders willen voor hun kind: zelfstandig, vol zelfvertrouwen en weerbaar!